Løb og træning med Intersport

Guide: Sådan får du mest muligt ud af dit træningsur

Et træningsur er din adgang til realtime data – og det er guld værd i din træning. Med et træningsur kan du følge med i, om du præsterer over, under eller lige, som du skal. De fleste træningsure har de samme, grundlæggende funktioner, og når først du lærer dem at kende, vil dit træningsur hurtigt blive din nye favorit træningsmakker.

Her får du et overblik over hvad du kan med dit træningsur – og hvad du bør kigge efter, når du skal finde et træningsur, der matcher dine behov.

 
 
 

 

Måling af puls: Din sikre vej til forbedring

 

Langt de fleste træningsure vil indeholde et pulsur. Hvis du løber eller cykler, er din puls noget af det vigtigste, du har brug for data på.

Pulsen fortæller blandt andet, hvor tæt du er på at præstere dit maksimale rent konditionsmæssigt. Hvis du træner i et center, vil du typisk have mulighed for at gribe om en pulsmåler på den enhed, du træner på – hvad end det er løbebåndet, cyklen eller crosstraineren. Det er dog ikke altid, det er lige så præcis en måling, som et pulsur kan give.

Hvis du til gengæld løber i en skov eller i terræn med kraftig vind, har du brug for et pulsur til at måle, hvor stor træningseffekt du egentlig løber med. Måske du ikke rykker dig ret langt ad gangen på grund af bakker, vind og underlag, men selve distancen er ligegyldig, hvis pulsen er høj nok.

Hvis du løber forskellige ture i forskellige typer af terræn, kan du bruge pulsen som indikator på forbedring i stedet for tid og distance, da disse naturligt vil være upræcise på forskellige ruter.

Måling af puls er den sikre vej til forbedring:
● Få sat tal på din formfremgang
● Egnet til konditionstræning
● Måling af makspuls og hvilepuls til intervaltræning

Kalorietæller: God motivation til din træning

Sammen med din pulsmåler følger næsten altid en kalorietæller. Mens nogle løber efter en forbedret form, løber andre med et fokus på at tabe sig, og her kan en kalorietæller fungere som god motivation.

Kalorietælleren er måske præcis den datakilde, du skal bruge, hvis du har ønsker om et vægttab. Kalorietælleren fortæller noget om, hvor meget du har tabt frem for, hvor god form du er på vej i.

Det er værd at notere sig, at det er noget nemmere at tage kalorier på end at tabe dem. Hvis du går op i at tabe kalorier, bør du derfor også fokusere på, hvor mange du indtager.

Mindst halvdelen af et vægttab består af god diæt, som selvfølgelig komplementeres bedst af god træning.

Kalorietælleren giver dig det komplette overblik:
● Motivation til vægttab
● Egnet til konditionstræning

Profilindstillinger: Vælg et ur, der matcher dine vaner

Et træningsur er ikke kun til dig, der løber eller cykler, hvor puls og kalorier er i centrum. Uanset din træningsform har de fleste ure forudbestemte profilindstillinger, så du kan vælge den profil, der passer til din træningsform.

➔ Slår du uret over på en løbe- eller cykelprofil, vil distance, hastighed og tid brugt være i fokus.
➔ På en svømmeprofil kan du i stedet få antallet af svømmetag at vide.
➔ Står du på ski, eller dykker du, kan tryk og højde også være relevant.

Forskellige ure kommer med forskellige indstillingsmuligheder, og hvis det er et vigtigt element for dig, bør du undersøge, om uret er kompatibelt med din foretrukne træningsform på forhånd.

Nogle træningsure kommer også med app-integrationer, hvor du kan være med til at bestemme, hvilke profiler uret skal have herigennem. Generelt kan det være smart med et ur, hvor du har mulighed for at korrigere softwaren, hvis du skulle ændre krav til din træning undervejs.

Find et ur, der matcher dine motionsvaner:
● Få vist nøgledata for din træningsform
● Vælg personlig indstilling med app-integration

GPS: Find nemt den bedste rute

Nogle træningsure er ret intelligente, hvad angår GPS og navigation, når du cykler eller løber. Ikke alene kan de vise dig, hvor du er, men ligesom en normal GPS i bilen kan de vise dig den bedste vej baseret på dine input.

Vil du gerne have den hurtigste vej, eller vil du gerne have den mest udfordrende vej? Skal det være bakket eller landevej?

Indstillingsmulighederne varierer fra ur til ur, men det er ikke unormalt, at en GPS til dit træningsur kan det samme som en GPS til bilen. En GPS kan også dirigere dig, hvis du er på vej ind i et område med vejarbejde.

Mange træningsure arbejder også sammen med en app, når du løber eller cykler din rute. Det betyder, at du senere derhjemme i sofaen kan finde din rute, se hvor hurtigt du klarede den, samt se hvor mange kilometer ruten egentlig var. Det er smart, hvis du ved turens start ikke præcist ved, hvilken rute du egentlig vil ud på.

Sæt dine ture i system og find den bedste vej:
● Følg ruten via dit ur
● Få besked om vejarbejde og omkørsler
● Smarte app-integrationer til ruteindblik

GPS: Find nemt den bedste rute

Hvilke specifikke datafunktioner, som dit træningsur skal indeholde, afhænger af dine træningsbehov. Men der er nogle grundlæggende ting, som ethvert godt sportsur skal have. Men der er nogle grundlæggende ting, som ethvert godt sportsur skal have.

God robust kvalitet
Uret skal først og fremmest være robust. Når du løber eller træner, bruger du kroppen meget, og uret skal derfor kunne modstå rystelser og eventuelle små slag.

Langt de fleste træningsure er bygget til netop dette, men forskellen i kvalitet kan stadig være stor. Ofte går det hånd i hånd med prisen, og hvis du vælger en billig model, kan et ødelagt ur være en pris, du ender med at betale.

Helt eller delvist vandafvisende
Ingen har lyst til at sætte deres træning på pause på grund af midlertidigt dårligt vejr. Men hvis dit træningsur ikke er vandafvisende, kan det være nødvendigt at gøre holdt og vente på, at skyerne har trukket sig. Det er ikke en optimal måde at præstere på, og derfor bør du altid finde et helt eller delvist vandafvisende ur, selvom du ikke påtænker at træne i våde forhold.

Hvis du sveder rigtig meget, kan det ligeledes også gå ind og påvirke på samme måde som regn. Sørg derfor for, at uret ligeledes er vandafvisende på indersiden.

Der findes forskellige grader af vandtæthed, og dette klassificeres på en skala fra 0 til 8. Dette kaldes en IP-klassificering, som al elektronik har. Jo højere tallet er, jo mere vandtæt er det. 0 er ingen beskyttelse, 1 er beskyttelse mod dryppende vand i 10 minutter, og 8 er beskyttelse mod nedsynkning i vand på mere end en meters dybde.

Pasform og rem
Uret skal sidde godt på din arm, så du kan præstere uden konstant at skulle justere på remmen for at få det til at sidde stramt. Omvendt skal det heller ikke sidde for stramt og irritere, og derfor er dette en hårfin balance, og du må prøve dig frem. Silikone eller gummi plejer at være de materialer, der håndterer sved bedst, og som samtidig er nemmest at gøre rene.

Remmen skal være tilpas tynd, så pulsen kan måles gennem remmens tykkelse. Det er dog sjældent noget, du bør tænke på, når du køber et træningsur med en rem, da det er indtænkt i designet. Men hvis du påtænker at skifte den originale rem ud, bør du overveje, om det kan påvirke pulsmålingen.

Smart intuitivt design
Nogle gange kan træningsure godt blive for smarte, og det kan være et virvar at finde rundt i de mange indstillingsmuligheder og knapper, som er på uret. Jo færre knapper, jo bedre er det ofte, når man har pulsen oppe og fokuserer på at træne.

Uanset hvad bør du læse brugervejledningen grundigt, inden din første tur. Du vil helt sikkert gå glip af nogle funktioner, som måske kunne have været smarte i øjeblikket.

Batteri
Påtænker du at vandre i flere timer eller løbe et testmaraton? Så bør du tjekke, om batteriet på dit træningsur matcher den tid, du regner med at bruge.

De fleste træningsure er nemlig beregnet til aktiviteter på en time eller to. Jo flere apps du har kørende på dit ur, hvis du eksempelvis har forbundet uret til din telefon, jo hurtigere bliver strømmen slugt.