Velvære

Hop ud som vinterbader

Læs om de gode, og naturlige fordele ved vinterbadning. Alt sammen på INTERSPORT.dk i vores løb- og trænings-verden.

INTERSPORT
4 min. læsetid November 08, 2023

Hop ud som vinterbader

Dit blod pisker rundt i årerne, og du gisper højlydt efter vejret. Men få sekunder efter kuldechokket føler du glæden strømme igen¬nem din krop. Vinterbadning er blevet et kæmpehit. Er du nysgerrig? Så læs med, og bliv klar til at springe ud i vinterens isnende vand.
Tekst: Brian Martin Rasmussen
Foto: Istock

For 10 år siden var vinterbadning for de få rå. Dem, der hver eneste dag startede dagen med en kold dukkert i vandet selv, når den velkendte danske vinterblæst bragede gennem marv og ben. I 2018 er historien en anden, for over 40.000 danskere er medlem af én af de klubber, der konstant skyder frem og har lange ventelister, ligesom der findes flere vinterbadningsfestivaler. Måske er du nysgerrig, så læs med her, og bliv klædt godt af til at springe ud i vintervandet. Mette Hust, der har 10 års erfaring som vinterbader og er formand for vinterbadeklubben Isbryderne i Skagen, anbefaler, at du begynder i sensommeren, så du gradvist vænner din krop til koldere og koldere vand. ”Det er ikke svært at begynde at vinterbade, for det kræver kun, at du følges med andre og har en varm badekåbe og et godt håndklæde. De fleste vil gerne starte om sommeren og så fortsætte hen over efteråret og vinteren, så kroppen stille og roligt vænner sig til køligere vand. Da fødderne er sartest og dem, der er først og længst i vandet, kan man også bruge neoprensko, og så man kan putte sine hænder op i armhulerne, når man er på vej op ad vandet for at tage det værste kuldechok,” lyder det fra Mette Hust.


Fokus på vejrtrækningen

Mødet med både kold blæst og det kolde vand kan være en barsk omgang første gang, fordi kroppen reagerer med det samme, når den rammer det kolde vand. Blodet pisker rundt, og du kan komme til at gispe og hyperventilere. Af samme grund understreger Isbrydernes formand, at du aldrig må vinterbade alene, da det er livsfarligt at komme i problemer i det kolde vand.

”Hos os går vi fra vores badehus og ned på stranden og ud i havet, hvor mødet med den kolde luft på turen derned kan være barsk. Mit råd er, at man omgiver sig med erfarne vinterbadere den første gang, og at man går roligt ud og så lægger sig baglæns i vandet, så man har kontrol over kroppen. Det kan også hjælpe lige at gå lidt ind i sig selv og samle sig og fokusere på vejrtrækningen. En indre ro vil typisk afbalancere forskrækkelsen lidt, men de fleste mister pusten første gang,” fortæller Mette Hust.

Nøgen eller ej?

Det er forskelligt, om danske vinterbadeforeninger har sauna eller ej. Hvis der er en sauna, så tager mange sædvanligvis tre ture i vandet og tre ture i saunaen. Vekslingen mellem kulde og den varme krop vil gøre, at vandet føles varmere, for hver gang du kommer i. Og nu tænker du måske: Skal jeg bade nøgen, eller tager jeg badetøj på? Dette er op til den enkelte, forklarer den erfarne vinterbader:

”Der er for og imod for begge dele. Nogle bader nøgne, fordi badetøjet føles som et ekstra koldt omslag, som holder fast i kulden, når man går op, så det er mere bekvemt uden tøj, mens andre helst vil hoppe i vandet iført badetøj af blufærdighedsgrunde.” En stor del af vinterbadning er for mange mennesker fællesskabet og det sociale aspekt.

”Det giver et specielt fællesskab at vinterbade. Det er et fælles projekt, som giver en nærhed, tæthed og god ro, og det kan nærmest føles som et helligt ritual på grund af den gode stemning. Vinterbadning bliver en livsstil for positive mennesker, der er glade og taknemmelige. Jeg har i hvert fald aldrig set en sur vinterbader,” griner formanden."

Sundt for sindet og immunforsvaret

Der er ikke entydigt sundhedsmæssige fordele at opnå med vinterbadning, men vinterbadere sprænger typisk humørskalaen, og vinterbadning kan have en positiv effekt på immunforsvaret, og Mette Hust tror, at man opnår en større kropsopmærksomhed og -bevidsthed ved at vinterbade.

”Jeg oplever en tendens til, at vinterbadere generelt har sunde vaner, og den måde kroppen reagerer på med endorfinerne, der suser rundt, skaber en slags velvære, man ikke ellers kan opnå. På sigt bliver det en vane og noget, man gør i fællesskab med andre,” fortæller formand Mette Hust.

Sådan kommer du i gang:

  • Find en klub
    Der findes en forening i de fleste byer, der enten har kyster eller en sø. Mange foreninger har ventelister, og andre optager ikke nye medlemmer, men du kan finde en oversigt over danske foreninger i Danmark på vinterbader.com og se, om der er plads, og om de tager imod gæster.
  • Start nu
    Vinterbadesæsonen varer typisk fra september/oktober til slutningen af april, men mange er helårsbadere.
  • Bad sammen
    Der findes flere vinterbadningsfestivaler i Danmark, blandt andet i Skagen, Søndervig og Nr. Vorupør.

Kilde: vinterbader.com (Vinterbadeforeninger i Danmark)

Har du det, der skal til?

  • Den vigtigste forudsætning for at vinterbade er, at du har lyst til at prøve det og så tage en beslutning om at gøre det.
  • Dernæst kræver det, at du har mod og vilje, da det kan føles en smule angstprovokerende at kaste sig ud i koldt vand.
  • Vinterbadning har ingen øvre alder og kræver ikke udstyr. Hvis du har dårligt hjerte, skal du dog lige tænke dig om, og det er en god idé at tale med din læge inden.

Det sker der i kroppen

  • Din krop får et kuldechok, når den nedkøles hurtigt, og kroppen går i forsvarsposition.
  • Mange hyperventilerer eller gisper efter vejret, når kroppen rammer koldt vand.
  • Blodkarrene trækker sig sammen, og adrenalin og endorfiner sendes rundt i kroppen. Dette kan give et kick og øget energi, bedre humør og øget velvære.

vidste du.....
… at der ikke er entydige beviser for, at vinterbadere er sundere eller mindre syge end ikke-vinterbadere? Men flere undersøgelser har vist, at hyppig vinterbadning øger antallet af antioxidanter i dit blod, hvilket er positivt for immunforsvaret og fremmer din generelle sundhed.

Måske du også vil synes om