Holdtræning eller alene? Træne ude eller inde? Find din ideelle træningsform
Find den motionsform der passer og motiverer dig bedst. Her har vi samlet overvejelserne.
Hold eller alene? Ude eller inde? Find din ideelle træningsform
Der er mange måder at træne på, og én er ikke nødvendigvis mere rigtig end andre. Men der er fordele og ulemper ved alting – også når snakken falder på træning. Derfor handler det om at finde den type træning, der passer bedst til dig. Det skal være motion, som motiverer dig og passer til dine behov.
Er du i tvivl om, hvad der passer bedst til dig? Kig med her, hvor vi har samlet nogle af de overvejelser, der gør det nemmere at finde den helt rigtig træningsform.
Selvtræning eller på hold?
Er du meldt i fitness, kan du vælge, om du vil træne alene i centret eller træne med på de hold, som centrets instruktører kan tilbyde. Rent demografisk vil der typisk være et overtal af kvinder på holdene, mens mændene prioriterer at træne alene. Dit køn skal dog absolut ikke bestemme, hvilken træningsform der er bedst til dig. Der er fordele ved begge former, og vi giver dig her gode grunde til både selvtræning og holdtræning.
Fordele og ulemper ved selvtræning
En fordel er, at du selv styrer, hvornår du vil træne, og hvad du gerne vil træne. Hvis du er meget bevidst om, hvad dine faste rutiner bør bestå af, kommer du længst hurtigst ved at træne selv og tage de øvelser, der matcher dine mål.
En ulempe er, at hvis du træner alene, er der ingen til at fortælle dig, hvis du fejler på teknikken. Når du træner alene, har du også en tendens til at falde tilbage på de samme øvelser – selvom det måske kunne være sundt og spændende med afveksling.
Tip: En træningsmakker kan gøre selvtræning sjovere og bedre
Mange vælger at “snyde” med deres selvtræning ved at finde en træningspartner. En træningspartner kan være med til at holde motivationen oppe og du kan få hjælp ved visse øvelser. Hvis du gerne vil træne bænkpres, har du eksempelvis brug for en spotter, hvis du gerne vil træne dit maksimale.
Find en ligeværdig træningspartner, hvis du har styr på dit program, men mangler motivation og hjælp til at spotte. Det er den bedste måde at selvtræne på.
Fordele og ulemper ved holdtræning
En fordel ved holdtræning er for mange det sociale aspekt. Det at komme ud og træne med andre mennesker i samme situation som en selv kan ligefrem være noget man ser frem til. Og det gør træning meget bedre. For mange hjælper det også kraftigt på motivationen, at man har nogle at spejle sig i.
En anden fordel er, at der er faste mødetider. Hvis du en person, som foretrækker at planlægge hverdagen til punkt og prikke, så er holdtræning også fint for dig, da der er en fast struktur på træningerne. For meget frihed kan gøre det svært at få den perfekte struktur på selvtræning og planlægge hele ugen frem. Og så kan det være svært at komme afsted.
En fordel er, at du med en instruktør kan forvente at blive irettesat, hvis du ikke har den korrekte teknik på din øvelse. Det er nogle gange hårdt at få at vide, men det er nødvendigt, at de slår ned på det, så du lærer at lave øvelsen korrekt.
Den store ulempe ved holdtræning er for nogle en fordel: Strukturen. Der er faste tidspunkter, og hvis det ikke passer ind i din hverdag, kan det være svært at få det hele til at give mening. Her er selvtræning meget mere fleksibelt.
Selvom holdtræning er designet med et specifikt formål, er det ikke sikkert, at der bruges de øvelser, du bedst kan lide, eller som får dig til at præstere optimalt. Men du kan ikke bare afvige, når du står inde på træningsgulvet.
Konklusion: Selvtræning eller holdtræning?
Du bør træne selv, hvis du har godt styr på dine øvelser, og du præcis ved, hvad der giver dig allermest fysisk.
Du bør også træne selv, hvis du godt kan håndtere (og måske foretrækker) friheden i selv at vælge, hvornår på døgnet du vil træne. Du bør især også træne selv, hvis du ikke har problemer med motivationen.
Du bør benytte dig af holdtræning, hvis du ikke er 100 % inde i alle øvelser og måske ikke helt ved, hvad der gavner dig mest.
Du bør også benytte holdtræning, hvis du arbejder bedst med en fast skemalagt træningsstruktur og ikke har brug for fleksibilitet. Du bør især også benytte dig af holdtræning, hvis du har svært ved at motivere dig og mangler det sociale aspekt, når du træner selv.
Ude- eller indetræning?
Det er blevet mere og mere populært at tage naturens egne midler i brug, når vi træner. Men hvad er fordelene helt præcist ved at komme ud i luften frem for at svede i et lukket lokale med andre træningsentusiaster?
Fordele og ulemper ved at træne ude
Der er rigtig mange sundhedsrelaterede fordele ved at træne i det fri. Den første er, at man er eksponeret for dagslys, hvilket sikrer nødvendige D-vitaminer, der styrker særligt tænder og knogler. Frisk luft understøtter også den sunde tilgang, da der bliver sendt mere ilt rundt i lungerne via dybere vejrtrækninger, som man er i stand til at tage udenfor.
Mange oplever også et nedsat stressniveau ved at opholde sig i naturens ro. Det drager du naturligvis også fordel af, hvis du træner i naturen. Men der findes også nogle træningsrelaterede fordele, som man ikke får i et center.
Ved løb og træning udenfor støder man ind i mellem på forhindringer i form af bakker, snoede veje og grene, som man skal forbi. Det gør, at træningen ikke bliver så firkantet og mekanisk. Det sikrer, at du bruger dine led mere og får brugt nogle områder af kroppen, du ikke ville bruge under normal træning.
Kort sagt får du mere varieret træning inden for samme muskelgruppe.
Den sidste store fordel er selvfølgelig, at det er gratis at træne i naturen. Men når det er sagt, er der bestemt også ulemper ved at tage træningen ud under åben himmel.
Udendørs træning kræver, at du er kreativ
Det er sjældent, du mulighed for at træne akkurat det, du gerne vil træne, når du træner uden for – medmindre du er virkelig kreativ.
Maskinerne i centret er tilpasset meget specifikke muskelgrupper, men det er træstubbe og grene ikke. Hvis du ikke har en enorm indsigt i kroppen, og hvordan du kan få gang i dine muskler uden brug af redskaber, er det ikke sikkert, at udetræning er noget for dig, hvis du er relativt ambitiøs.
Vind og vejr kan også påvirke din træning til det værre. Det kan være skønt med en let vind om sommeren på løbeturen udenfor, men når du skal igennem en sej efterårstræning i 8 grader og silende regn, så havde du ønsket dig ind på løbebåndet.
Fordele og ulemper ved at træne inde
Den store fordel, når du træner indenfor i centret, er, at du har alt udstyr til din rådighed. Du ved, hvordan den enkelte maskine skal bruges for optimal effekt på den ønskede muskelgruppe. Du kan ligefrem læse på maskinen, hvordan den skal bruges.
Du kan træne med de samme forudsætninger året rundt og veje dine præstationer op mod hinanden på et forsvarligt sammenligningsgrundlag. Sne og slud vil ikke påvirke din fysiske kapacitet indenfor.
I et træningscenter får du dog ikke naturens mange goder. Der er ikke frisk luft, og de rolige omgivelser er erstattet med lyden af løbebånd og dødløft.
Nogle foretrækker stilheden, mens andre godt kan lide at være i fitness-mode i et lokale med andre træningsentusiaster. Når man tager de samme øvelser dag ud og dag ind, kommer kroppen heller ikke ud i varierende positioner, som den ville gøre i naturen. Og så er det jo heller ikke gratis at gå i fitness.
Konklusion: Ude- eller indetræning?
Du bør træne ude, hvis du har fuldstændigt styr på din krop og ved, hvordan du kan træne de ønskede muskelgrupper med brug af naturens midler.
Det er sjældent, du finder en flot maskinpark med udstyr ude i det grønne, og det skal du være indstillet på. Du bør også træne ude, hvis du finder ro i naturen og gerne vil have del i de mange sundhedsgoder, som frisk luft og varierende terræn kan byde på. Og så bør du også træne ude, hvis du er træt af at betale et månedligt beløb for fitnesscenter.
Du bør træne inde, hvis du foretrækker at bruge specifikke maskiner til at træne dine ønskede muskelgrupper – og hvis du ikke har den fornødne kreativitet til selv at finde på øvelser i det fri.
Du bør også træne inde, hvis du gerne vil levere sammenlignelige resultater hele året rundt, hvor vind og vejr ikke er en faktor i din træning. Har du samtidig ikke noget imod at stå og svede ved siden af andre kæmpende medlemmer, er det ikke nødvendigt at vælge den friske luft til.