Løb

Bindevævstræning for løbere

Bindevævstræning er vigtigt for at undgå løbeskader. INTERSPORT gør det lettere at forstå, og hjælper med at forebygge.

INTERSPORT
2 min. læsetid November 08, 2023

Bindevævstræning: hvad er det, hvorfor det er vigtigt, samt bindevævstræningstips til løberne.

Du har måske hørt om synonymet ’bindevævsøvelser’ blive spredt blandt løberne. Ikke underligt, da det er et allestedsnærværende system i kroppen, så er det et svært emne at ignorere i dag. Læs med her og bliv klogere bindevævstræning, hvorfor det er vigtigt, og hvordan du som løber kan integrere det i din træning.


Hvad er bindevævstræning?

Kort fortalt, så er bindevævet et system i kroppen, der går igennem, forbinder og navigere muskler, knogler, sener, celler, nerver, organer og væsker, der holder menneskekroppen sammen. Dybest set er det er system i kroppen, der påvirker alle andre systemer og størrelsen af dets betydning er først for nylig blevet anerkendt af det videnskabelige samfund. Der er fire basisfunktioner af bindevævstræning:

  • Form
  • Bevægelse
  • Kommunikation
  • Støtte

Hvorfor er bindevævstræning vigtigt?

Opvarmningsøvelser løsner og afslapper bindevævet, der forhindrer begrænsning, hvilket fører til mindre mobilitet i musklerne og kan derved ende ud i skader/smerter. Det at holde sit bindevæv elastisk og mobil, reducerer chancen for skader, imens du får de bedste resultater fra dit løb, ved at genskabe kroppens naturlige elasticitet og styrke.

Hvilke bindevævsøvelser kan du integrere i din løbetræning?

Når hvor du har en ide om hvad bindevæv er, kan du begynde at integrere øvelserne i dit eget træningspas. Her er nogle tips til at komme i gang på:

  • Udstrækning vil få dit bindevæv til at udvikle sig
  • Hop/spring på forskellige områder af foden
  • Spiral bevægelser: Rotationer af leddene herunder armene, hofter, ankler, håndled, nakke, fingre og tæer
  • Holde din favorit udstrækningsstilling i længere tid, med kontrolleret vejrtrækning, der vil hjælpe dig til at søge dybere i dit bindevæv
  • Rulning: f.eks. de såkaldte ’foam-rollers’ eller andre bolde/rekvisitter du kan rulle kroppen på, kan være et godt værktøj, til at nå dybere ind i bindevævet, og samtidigt løsne op og virke smertelindrende. Du kan også massere vigtige dele af bindevævet i kroppen ved at rulle på ryggen, fra side til side.
  • Selvmassage: massering af fodsålerne (såvel som andre steder) er et vigtigt element for bindevævstræning, der passer perfekt til løberen, plus det føles fantastisk!

Eksperttip: Prøv at udføre øvelserne med bare fødder, for de bedste resultater.

Ved at integrere bindevævsøvelser i dit træningspas to til tre gange om ugen, vil du stimulere bindevævet der reducerer chancen for skader. What’s not to like?

Måske du også vil synes om